ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ
Λίγα λόγια για εμένα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ - Oικονομολόγος με πολλά χρόνια ενασχόλησης στα χρηματοοικονομικά, τις πωλήσεις, τη διοίκηση και την εκπαίδευση. ................................................. Στη φωτογραφία είναι το ρολόϊ της Helen Keller. Αμερικανίδας που έζησε περί το 1900. Τυφλή και κουφή από παιδί, κατάφερε να γίνει πασίγνωστη συγγραφέας και να γυρίσει όλο τον κόσμο. Απόλυτα αισιόδοξος άνθρωπος που πίστευε ότι όταν το άτομο γνωρίζει τις δυσκολίες της ζωής μπορεί και πρέπει να είναι αληθινά αισιόδοξος κυνηγώντας τα όνειρά του...
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Η ακατανίκητη δύναμη της “τάσης”
2000 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009
10:10

Προσπαθώ ειλικρινά!

Εδώ και καιρό προσπαθώ να αποφύγω να γράψω στο μικρό και ασήμαντο μου blog για όλα όσα γίνονται γύρω μας τις τελευταίες εβδομάδες!

 

Θέλω βλέπετε να κρατήσω την ισορροπία μεταξύ Ρομαντισμού και Ρεαλισμού και να μη γίνω γκρινιάρης αλλά δεν γίνεται άλλο…

 

Ο τρόπος με τον οποίο η εκάστοτε ισχύουσα τάση της αγοράς «συνεπαίρνει» τους συμμετέχοντες σε αυτή, είναι εκπληκτικός και δεν σταματάει να με ξαφνιάζει μετά από τόσα χρόνια.

 

Βλέπεις λοιπόν όλους όσους μέχρι πριν 3 μήνες ρωτούσαν τρομοκρατημένοι για το ποια μεγάλη ελληνική τράπεζα θα κλείσει πρώτη, να σε κοιτάνε αρνητικά και με απορία όταν τους λες ότι, λογικά, η επόμενη άνοδος της αγοράς προφανώς δεν θα περιλαμβάνει τις μεγάλες και παραδοσιακές ελληνικές τράπεζες…

 

Στη φάση που ακούνε και την άποψη ότι οι τιμές τους θα είναι λογικό να υποχωρήσουν αρκετά και πάλι μέσα στους επόμενους μήνες, βλέπεις ένα χαμόγελο στα πρόσωπα τους: «τα’ χασε ο καημένος, δεν ξέρει τι λέει, μα δεν βλέπει τι γίνεται, άκου να πάει η Εθνική και πάλι στα 11 ευρώ…»

 

Είναι οι ίδιες αντιδράσεις που έπαιρνε κανείς όταν στα 10 ευρώ της Εθνικής έλεγε ότι μάλλον καλά είναι να γίνει και καμιά αγορά… «μα καλά δεν βλέπεις τι λένε όλοι, αφού οι τράπεζες πάνε για κλείσιμο…».

 

Η δύναμη της ισχύουσας τάσης στα μυαλά των ανθρώπων είναι εντυπωσιακή!

 

Τώρα λοιπόν πιστεύουμε ότι η αγορά μας είναι για πάνω – και φυσικά με πρώτες και καλύτερες τις «σίγουρες» και «μεγάλες» ελληνικές μας τράπεζες…

 

Ακόμα και όσοι περιμένουν ένα καλό πισωγύρισμα της αγοράς, το κάνουν γιατί ψάχνουν την ευκαιρία να μπούνε στην αγορά ώστε να μη ξαναχάσουν το τρένο της ανόδου…

 

è      Λίγοι συνειδητοποιούν ότι το επόμενο μεγαλούτσικο πισωγύρισμα της αγοράς, για να έρθει, –που θα έρθει- θα πρέπει να τρομάξει τόσο πολύ τον κόσμο ώστε να τους ξαναλλάξει την γνώμη περί σίγουρης ανόδου…  

 

Την γνώμη μου για τις τράπεζες την ξέρετε από προηγούμενα άρθρα:

 

è      Τα πρώτα 2-3 τρίμηνα των τραπεζών, θα πρέπει να περιέχουν μεγάλες προβλέψεις, γεγονός που θα τσακίσει τα κέρδη τους.

 

Αυτό σε μια περίοδο που οι αντίστοιχες ξένες τράπεζες –με πρώτες τις Αμερικάνικες- προφανώς θα δείχνουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα, κάνοντας τις «δικές μας» να δείχνουν ακόμα λιγότερο ελκυστικές.

 

è      Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και με την ελληνική οικονομία στο σύνολο της σε σχέση με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και ΕΕ.

è      Η κρίση στα ακίνητα στην Ελλάδα (όπως και παλαιότερα με το χρηματιστήριο) θα κάνει την μεγαλύτερη ζημιά μακριά από τα φώτα των δημοσιογράφων και τις αναλύσεις των πολιτικών. Και δυστυχώς έρχεται σε χρονική υστέρηση με τις ξένες οικονομίες οι οποίες ήδη έχουν πάρει όλα τα μέτρα που χρειαζόταν για να βγούνε από την οικονομική κρίση.

 

Οι αρνητικές διαφορές με τους έξω δεν μπορεί παρά να γίνουν πιο έντονες στα επόμενα τρίμηνα.

Φυσικά αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορέσουμε και εμείς –σε βάθος χρόνου- να ανακάμψουμε…

 

Όμως αυτή η, κατά τα άλλα ζοφερή, κατάσταση αφήνει ξεκάθαρα περιθώρια για μεμονωμένες εισηγμένες, που είναι καλοστημένες στην αγορά τους, να αναπτυχθούν και μάλιστα με έντονους ρυθμούς.

 

è      Η κρίση σε μια οικονομία βοηθάει τους ισχυρούς του κάθε κλάδου.

è      Κοντά σε αυτές, βάλτε και μια σειρά από εισηγμένες με διεθνή δραστηριότητα που θα ωφεληθούν από την έντονη διεθνή οικονομική ανάκαμψη.

è      Μαζί τους, και αυτές που δραστηριοποιούνται σε κλάδους οι οποίοι ασχέτως της κρίσης παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά καλύτερους από την οικονομία και την αγορά.

 

Μαζεύονται έτσι αρκετές εταιρίες στο ΧΑΑ που -ενώ οι τράπεζες θα ταλαιπωρούνται στα ίδια χαμηλότερα επίπεδα- αυτές θα μπορέσουν να δώσουν σημαντικές αποδόσεις.

 

Πληροφορική (με CRM & ERP, ολοκληρωμένες λύσεις, business integration), τηλεπικοινωνίες (ναι, ακόμα και κάποιοι εναλλακτικοί…),

Φαρμακευτικές (με geriatrics) & χημικές,

τουριστικές & ναυτιλιακές (οι ξένοι θα πάνε διακοπές όπως πάντα)

καθώς και κάποιες εμπορικές με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα,

πιστεύω ότι θα μονοπωλήσουν και αποζημιώσουν το ενδιαφέρον μας τα επόμενα τρίμηνα και ακόμα πιο έντονα από τις αρχές του 2010 και μετά όπου τα καλά αποτελέσματα θα εμφανίζονται με σταθερότητα στους ισολογισμούς τους.

 

Υπερβολικός Ρομαντισμός θα μου πείτε…

Είναι γιατί όλος μου ο Ρεαλισμός εξαντλείται στην πορεία των παραδοσιακών μεγάλων ελληνικών τραπεζών…

 

Αυτά για το ΧΑΑ.

 

Το ίδιο κύμα τυφλής πίστης στην επικρατούσα τάση βλέπω να υπάρχει και για το δολάριο και την πορεία του στις αγορές.

 

Ακούω και διαβάζω βαρετές αναλύσεις για την καλή πορεία του ευρώ και την αποπομπή του δολαρίου από τα θησαυροφυλάκια των ανά τον κόσμο κεντρικών τραπεζών, και συνεπώς την περαιτέρω πτώση του δολαρίου.

 

è      Όλα αυτά πηγάζουν κυρίως και απλά από το γεγονός ότι ο κόσμος συνήθισε τα τελευταία χρόνια να βλέπει το δολάριο αδύναμο. Με βάση αυτό, ψάχνουν να βρουν όλα τα επιχειρήματα από την οικονομία που στηρίζουν αυτή τη θέση…

 

Για να δούμε όμως το εξής. Έως και το καλοκαίρι του 2008 είχαμε:

 

Μια αμερικάνικη οικονομία με δύο τεράστια ελλείμματα (δημοσιονομικό και εμπορικό), ένα τραπεζικό σύστημα που παρουσίαζε σοβαρότατους τριγμούς, μια πολιτική ηγεσία ανίκανη και μια οικονομία με τεράστια εξάρτηση σε πολύ ακριβό πετρέλαιο με επιχειρήσεις που βρισκόταν στα μέγιστα επίπεδα λειτουργικών εξόδων λόγω της οικονομικής ανάπτυξης των προηγούμενων ετών.

Από την άλλη πλευρά είχαμε μια Ε.Ε. με πιο «βραδυκίνητες» μεν, αλλά λιγότερο «ανοιγμένες», επιχειρήσεις και βαριά βιομηχανία, μια εσωτερική αγορά η οποία μεγάλωνε με γρήγορους ρυθμούς λόγω των νέων κρατών και μια μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο το οποίο ούτως ή άλλως κόστιζε λιγότερο σε ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

 

Συγχρόνως είχαμε μια Ρώσικη οικονομία που δυνάμωνε ταχύτατα λόγω των τεράστιων εισπράξεων από τον ενεργειακό της πλούτο που πουλούσε σε υψηλότατες τιμές,

καθώς και μια Κίνα η οποία συνέχιζε να αναπτύσσεται με υψηλότατους ρυθμούς και να πουλάει όλα και περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το μεταξύ τους εμπορικό ισοζύγιο.

 

Δέκα μήνες και μια οξεία οικονομική κρίση μετά, τι έχουμε;

 

Η κρίση «εξήχθη» από τις ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο, κλόνισε την οικονομία της Ε.Ε. η οποία από σταθερότερη και «βαρύτερη» κατέληξε αντιμέτωπη με δομικά προβλήματα στη λειτουργία της, αποσταθεροποίησε την Ρώσικη οικονομία και κλόνισε την αναπτυξιακή πορεία της Κίνας.

 

Και οι ΗΠΑ;

Απέκτησαν την πλέον αξιόπιστη πολιτική ηγεσία των τελευταίων δεκαετιών, πήραν γρηγορότερα, μεγαλύτερα, στοχευμένα και αποδοτικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουν πολύ πιο μειωμένα ενεργειακά κόστη λόγω τιμών πετρελαίου και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις τους έχουν ήδη ολοκληρώσει προγράμματα αναδιάρθρωσης με τεράστιες οικονομίες σε λειτουργικά κόστη…

 

Η πλάστιγγα μετά την οικονομική κρίση έχει γύρει σαφέστατα υπέρ της αμερικάνικης οικονομίας και των αμερικάνικων επιχειρήσεων.

 

Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα δεδομένα που έχω ήδη αναφέρει σε προγενέστερα άρθρα, νομίζω ότι θα δώσουν σημαντικότατη ώθηση στη τιμή του δολαρίου τα επόμενα τρίμηνα.

 

Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα φαίνονται λιγότερο εξωπραγματικά όταν θα αλλάξει η κυρίαρχη τάση για το δολάριο στις αγορές οπότε και θα αρχίσουμε να ακούμε όλες τις βαρύγδουπες αναλύσεις να επιβεβαιώνουν την τάση…

 

Τότε βέβαια θα είναι ήδη καιρός για άλλα καταφύγια…

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ

mathioum@otenet.gr

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Όπως πάντα, τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

 

                                                                                     

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΑΠΙΣ ΑΛΦΑ ΑΤΕ ΒΣΤΑΡ ΕΜΠ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΗΟΛ ΙΝΛΟΤ ΙΝΤΚΑ ΚΟΥΕΣ ΚΥΠΡ ΛΟΔΙΣ ΜΑΡΦΒ ΠΕΙΡ ΦΟΛΙ ΦΟΡΘ
Σχόλια

14/05 11:05  favlos
Πολύ ενδιαφέρον.Ειδικά για την τάση...
Στο θέμα τράπεζες,μην ξεχνάς ότι οι εταιρείες που λες θα λάβουν την σκυτάλη,απλά δεν υπαρχουν στο ΧΑ.Τραπεζοκεντρική αγορά.ΚΑΙ αυτή η άνοδος απο τις τράπεζες ήρθε.Κάτω οι τράπεζες,κάτω το ΧΑ.
14/05 11:30  Μιχάλης Μαθιουλάκης
Συμφωνώ φίλε favlos και γιαυτό πιστεύω ότι ο δείκτης θα ταλαιπωρηθεί έως και το φθινόπωρο παρά την συνέχεια της ανοδικής κίνησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Νομίζω όμως ότι εντός αυτής της ταλαιπωρίας θα υπάρξουν αρκετές (μη τραπεζικές) εισηγμένες που θα ξεχωρίσουν με καλές αποδόσεις (εταιρικές και χρηματιστηριακές).
17/05 14:31  hulk
Κύριε Μαθιουλάκη
Με χαρά διαβάζω το συγκεκριμένο post όπως και όλα τα προηγούμενα .(Αν γραφατε και λίγο πιο τακτικά )
Έναν από όλους αυτούς που ρωτούσαν τρομοκρατημένοι για το ποια Ελληνική τράπεζα θα κλείσει και τώρα βλέπουν μπροστά τους μόνο άνοδο τον ξέρω πολύ καλά γιατί τυχαίνει να είναι αδελφός μου ! Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτό το Post για μένα είναι ο απόλυτος και μοναδικός μου σύμμαχος στην διαμάχη μας τις τελευταίες 15 ημέρες που προσπαθώ να τον πείσω να εξέλθει από τις τράπεζες. Βέβαια είναι λογικό να μην με εμπιστεύεται ο ίδιος μου ο αδελφός γιατί πρέπει να παραδεχτώ πως εξαρχής (φέτος) του έλεγα μακριά από τράπεζες και πως υπάρχουν άλλες επιλογές στο ταμπλό !
W
W
W
Όχι δεν πάτησα καταλάθος το πληκτρολόγιο αυτό το γράμμα έχει καρφωθει στο μυαλό μου .θα μου πείτε τώρα γιατί το W και όχι το V ή το T. Το V έχει καρφωθεί στο μυαλό του αδελφού μου !
Σαν V βλέπει την πορεία της αγοράς και δεν αλλάζει γνώμη με τίποτα και επακόλουθα βλέπει μόνο χαρές από εδώ και στο εξής .
Εγώ δυστυχώς την βλέπω σαν W και δυστυχώς μόλις και μεταβίας έχουμε καταφέρει να γράψουμε το μισό γράμμα με αποτέλεσμα να βλέπω και εγώ γέλια χαρές και πανιγήρια να έρχονται αλλά προς το παρόν περιμένω να ακούσω τα κλάματα .
Υ.Γ Κύρια καθηγητά σας ευχαριστώ για το μικρόβιο των χρηματοοικονομικών που με κολήσατε !
Φιλικά
Ηλίας Κ.
17/05 18:21  hulk
Υ.Γ Κύριe καθηγητά φυσικά
18/05 10:46  Μιχάλης Μαθιουλάκης
Η αλήθεια φίλε Ηλία είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ ποιός ακριβώς θα είναι ο σχηματισμός που θα κινηθεί η αγορά...

Για τις τράπεζες πάντως, δεν νομίζω ότι η στάση θα πρέπει να είναι γενικά αρνητική.
Απλά θα πρέπει να έχουμε μια διόρθωση στην πρόσφατη άνοδο των τιμών τους και μια επακόλουθη σταθεροποίηση πιο χαμηλά από τις σημερινές τιμές.

Αυτό θα εκφράσει και την αναμενόμενη ταλαιπωρία στην κερδοφορία τους.

Μετά από αυτά, νομίζω ότι ο δρόμος θα είναι ανοικτός και για αυτές να ανέβουν σε πιο αντιπροσωπευτικές αποτιμήσεις (που θα πρέπει να είναι αρκετα ψηλότερα από εδώ).
Απλά πρέπει πρώτα να δούμε την πτώση...

Εν τω μεταξύ άλλες κατηγορίες μετοχών μπορούν να τα πάνε πολύ καλύτερα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ανάπτυξη απόψεων για την επιχειρηματικότητα και τα διάφορα στοιχεία που την επηρεάζουν, το Χρηματιστήριο και την γενικότερη πορεία των αγορών κυρίως μέσω σχολιασμού της πορείας μακροοικονομικών μεγεθών.
Ανταλλαγή απόψεων για όλα τα παραπάνω.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις