ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ
Λίγα λόγια για εμένα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ - Oικονομολόγος με πολλά χρόνια ενασχόλησης στα χρηματοοικονομικά, τις πωλήσεις, τη διοίκηση και την εκπαίδευση. ................................................. Στη φωτογραφία είναι το ρολόϊ της Helen Keller. Αμερικανίδας που έζησε περί το 1900. Τυφλή και κουφή από παιδί, κατάφερε να γίνει πασίγνωστη συγγραφέας και να γυρίσει όλο τον κόσμο. Απόλυτα αισιόδοξος άνθρωπος που πίστευε ότι όταν το άτομο γνωρίζει τις δυσκολίες της ζωής μπορεί και πρέπει να είναι αληθινά αισιόδοξος κυνηγώντας τα όνειρά του...
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΣΑΝ ΤΡΕΛΟ ΦΟΡΤΗΓΟ με τα φρένα σπασμένα…
2128 αναγνώστες
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009
13:06

Το ρεφρέν από το γνωστό τραγούδι του Πάριου τριγυρνάει στο κεφάλι μου συνέχεια τις τελευταίες 2 εβδομάδες όσο σκέφτομαι τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας ...

 

Βλέπω πολιτικούς, δημοσιογράφους ακόμα και οικονομικούς αναλυτές να στέκονται ξαφνιασμένοι από το μέγεθος της διάλυσης στα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα μας.

 

ð      Η πιθανότητα και μόνο να μη μπορούμε να πουλήσουμε τα κρατικά μας ομόλογα στον κόσμο, είναι ο πάτος του πηγαδιού για μια οικονομία εντός της Ε.Ε.

 

Χωρίς αυτό, το μαγαζί μας έχει σπάσει τα φρένα του και τρέχει ανεξέλεγκτο…

 

Τι περιμένανε δηλαδή; Ότι τόσα χρόνια με σπατάλες δημόσιων πόρων, με κόλπα στα στοιχεία μας στην Ε.Ε. με απατεωνιές στις επιδοτήσεις και με αντιαναπτυξιακή φορολογική πολιτική, με ψευτοκοινωνική πολιτική και με απαξίωση της επιχειρηματικότητας δεν θα είχαν κάποια στιγμή τον αντίκτυπό τους;

 

Σαν τρελό φορτηγό, οδηγούσαμε τόσα χρόνια τη χώρα.

 

Όσο και αν άκουγες κάποιον να σου λέει ότι με όλα αυτά που κάνουμε κάποια στιγμή θα πάμε κατά διαόλου, η απάντηση ήταν: «άσε τι γίνεται έξω, εδώ είναι Ελλάδα» 

 

Με τόσο βάρος, σπάσανε τα φρένα και τώρα το φορτηγό αρχίζει να επιταχύνει ανεξέλεγκτο…

 

ð      Η έκδοση κρατικών τίτλων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα περίπου το 50% των συνολικών ετήσιων εσόδων μας, με τα άλλα μισά να είναι η φορολογία. 

 

ð      Εάν δεν μπορούσαμε να πείσουμε τους διάφορους αγοραστές να αγοράσουν τα δικά μας ομόλογα πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε.

ð      Το φορτηγό μας θα χτυπούσε στην άκρη του δρόμου, θα ανατρεπόταν και θα γέμιζε ο τόπος συντρίμμια….

 

ð      Μόνο που ο δρόμος στον οποίο κινούμαστε είναι ο αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας της Ε.Ε. στην οποία κινούνται και άλλα οχήματα.

 

ð      Τα συντρίμμια μας στη μέση του αυτοκινητόδρομου θα ενοχλούσαν την ομαλή πορεία των υπολοίπων και γι’ αυτό η Ε.Ε. δεν πρόκειται να μας αφήσει να τρακάρουμε…

 

Παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ή υπερβολική αύξηση του spread των ελληνικών ομολόγων εντός της ζώνης του ευρώ, θα έθετε σε αμφισβήτηση και σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ και τη νομισματική ένωση.

 

Όσο και αν η ιδέα θα άρεσε σε μερικούς, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να διαλυθεί χάριν της Ελλάδας.

Προς στιγμή μας αφήνουν να βράσουμε στο ζουμί μας και όταν χρειαστεί θα βοηθήσουν.

 

Πριν από αυτό όμως θα έχουμε αναγκαστεί να προσαρμοστούμε σε μια σειρά από πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος δεν εφαρμόζαμε.

  

Η Ελλάδα λοιπόν δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει αλλά το ότι πιάσαμε δημοσιονομικό πάτο είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον.

 

Μόνο που τα συνολικότερα προβλήματα της οικονομίας μας είναι ακόμα στην αρχή.

 

ð      Η κρίση για την οποία τόσος λόγος γίνεται εδώ και 1,5 χρόνο δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης από το εξωτερικό.

Είναι το αποτέλεσμα όλων των δομικών δυσλειτουργιών της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια.

 

ð      Η πτώση της αγοράς ακινήτων και όλες της οι συνέπειες είναι μπροστά μας.

Από τις αρχές του 2010 λογικά θα ξεκινήσουν οι μικρές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ε.Ε. Αυτό θα κάνει την ήδη αναιμική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ακόμα χειρότερη.

 

ð      Τα δάνεια που θα δυσκολεύεται ο κόσμος να πληρώσει, θα τραβούν την ρευστότητα από την αγορά αφού ο μέσος Έλληνας θα προτιμήσει αρχικά να μειώσει όλες τις άλλες δαπάνες του προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τη δόση του σπιτιού.

 

ð      Η επιπτώσεις στην κατανάλωση είναι προφανής για μια σειρά από κλάδους που συνδέονται με τέτοιου είδους προϊόντα.

 

Από κει και πέρα την άποψη μου για την γενικότερη πορεία των τιμών των ακινήτων της ξέρετε από παλαιότερα γραπτά μου σε αυτό το blog:

http://mathioum.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16467&blid=195

 

Δεν μπορώ να δω με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο μπορεί η χώρα να αποφύγει μια δραστική χειροτέρευση στην εσωτερική αγορά και την οικονομία της για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

 

Αυτά τα δεδομένα είναι που κάνουν να φαίνεται πλέον και η διαφορά με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

 

Η πορεία της οικονομίας μας πλέον δεν κρύβεται κάτω από την σκιά της Ε.Ε. και των διεθνών εξελίξεων, κάτι το οποίο είχε αρχίσει να φαίνεται πριν από αρκετό καιρό: http://mathioum.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=18314&blid=195

 

Η αγορά όμως, αφήνει πλέον περιθώρια σε συγκεκριμένες (εισηγμένες) επιχειρήσεις να ξεχωρίσουν από το κοπάδι και να διαπρέψουν εντός μιας αγοράς που παραπαίει.  

 

ð      Εταιρίες οι οποίες έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

ð      Όσες από αυτές έχουν εισπράξεις σε δολάρια νομίζω ότι θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την επερχόμενη δραστική άνοδο του αμερικάνικου νομίσματος.

 

Έχω αναφέρει και πριν αρκετούς μήνες την άποψη μου για το δολάριο.

 

ð      Οι λόγοι για την μεγάλη επάνοδο του δολαρίου εξακολουθούν να υφίστανται και να ενισχύονται. Στο 1 προς 1,50 θεωρώ ότι η δημιουργία θέσης σε δολάρια θα μπορούσαν να είναι αρκετά προσοδοφόρες.

 

Πίσω στην Ελλάδα και το ΧΑΑ, νομίζω ότι μια σειρά εταιριών που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είτε λόγω του κλάδου είτε λόγω της θέσης τους στην αγορά, έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν από το χάος.

 

Λογική εξέλιξη αυτού μου φαίνεται και η αλλαγή της σύνθεσης του Γενικού δείκτη του ΧΑΑ ο οποίος θα αποτινάξει αρκετή από την τραπεζόμορφη δομή του.   

 

Για τις ελληνικές τράπεζες ξέρετε ότι εδώ και πολύ καιρό θεωρώ δεδομένη την καθαίρεση τους από την κυριαρχία που ασκούσανε στα μυαλά των επενδυτών του ΧΑΑ ως τα μαγικά και σίγουρα χαρτιά με τις μεγάλες αποδόσεις.

 

Όλα τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσουν να περνάνε μέσα από τους ισολογισμούς τους για αρκετό καιρό ακόμα…

Υπάρχουν μια-δύο εξαιρέσεις από αυτές, τις οποίες θα δούμε αργότερα.

 

Στο «δια ταύτα» , μετά την απαραίτητη διόρθωση και κατά την διάρκεια της  ολοκλήρωσή της, ήρθε νομίζω η ώρα για σταδιακές αγορές.

 

Στα σημερινά επίπεδα νομίζω ότι οι παρακάτω επιλογές μπορούν να δομήσουν ένα καλό χαρτοφυλάκιο:

 

  1. MIG:Ομπρέλα ενός καλού χαρτοφυλακίου και έξυπνο management.
  2. FOLLI FOLLIE: Ικανό μέγεθος για προσέλκυση ξένων επενδυτών, έντονα εξαγωγική, εισπράξεις σε δολάριο.
  3. ΜΕΤΚΑ:Τομέας ενέργειας, μπροστά στις εξελίξεις.
  4. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:Το καλύτερο έως τώρα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο εισηγμένης.
  5. ALAPIS:Ικανό μέγεθος για προσέλκυση ξένων επενδυτών, δυναμικότατος τομέας ανάπτυξης. Ωφέλειες από την εκλογίκευση του φαρμακευτικού συστήματος στης χώρας.
  6. INTRACOM:Καλό πλασάρισμα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών με τα δυσκολότερα να έχουν ήδη περάσει.
  7. FORTHNET:Καλό πλασάρισμα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών με τα δυσκολότερα να έχουν ήδη περάσει.
  8. FRIGOGLASS:Ωφέλειες από την ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, έντονα εξαγωγική, εισπράξεις σε δολάριο.
  9. FOURLIS:Τα ΙΚΕΑ αποτελούν εγγύηση για τη ροή εσόδων και κερδών ακόμα και στις δύσκολες εποχές.
  10. MARFIN BANK:Ποιοτική διαφοροποίηση της κερδοφορίας, μικρότερη έκθεση στα προβλήματα της αγοράς ακινήτων της χώρας, κεφαλαιακή δομή χωρίς κρατικά ή ευρωπαϊκά δεκανίκια και έξυπνο management

Νομίζω λοιπόν ότι παρά την γενικότερη ατμόσφαιρα τρομοκρατίας που επικρατεί στο ΧΑΑ, κάπου εδώ μπορεί κανείς να ξεκινήσει να τοποθετείται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

 

Πιστεύω επίσης ότι παρά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία συνολικότερα, το ΧΑΑ μετά την τελευταία διόρθωση και την επικείμενη ολοκλήρωση της, βάζει πλώρη για πραγματικά νέα υψηλά στα επόμενα χρόνια.

 

ð      Η αγορά χρειαζόταν αυτή την εξαέρωση ώστε να μπορέσει να εκφράσει το μέλλον της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της κρίσης.

ð      Η χειροτέρευση της κατάστασης στην οικονομία και την αγορά είναι απαραίτητη για να οδηγηθούμε σε μια πραγματική βελτίωση στην καθημερινότητα που βιώνουμε γύρω μας.

 

Όπως πάντα, το χρηματιστήριο θα έχει δείξει τον δρόμο πολύ πριν την πραγματική οικονομία.

 

Τελευταία φορά που το «ρομαντικό» του «ρεαλιστικού ρομαντισμού» αυτού του blog επικράτησε και πρότεινε αγορές ήταν στις 24-2-2009 στο «Αφορισμοί & στίχοι»: http://mathioum.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16734&blid=195

 

Ας ελπίσουμε ότι η σωστή δόση «ρομαντισμού» είναι «ρεαλιστικά» τοποθετημένη…

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ

mathioum@otenet.gr

 

 

 

ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΕΨΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΑΓΟΡΑΣ Ή ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΑΠΙΣ ΙΝΤΚΑ ΜΑΡΦΒ ΜΙΓ ΤΕΝΕΡΓ ΦΟΛΙ ΦΟΡΘ ΦΡΙΓΟ ΦΡΛΚ
Σχόλια

30/11 13:31  favlos
Φίλε Μιχάλη..μάλλον εδώ μέσα έχουμε λογικούς ανθρώπους κάτι που δεν συναντάμε εύκολα..
Προσυπογράφω...
30/11 17:01  Μιχάλης Μαθιουλάκης
Καλησπέρα φίλε favlo. Δυστυχώς μόνοι μας τα λέμε και μόνοι μας τα ακούμε...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ανάπτυξη απόψεων για την επιχειρηματικότητα και τα διάφορα στοιχεία που την επηρεάζουν, το Χρηματιστήριο και την γενικότερη πορεία των αγορών κυρίως μέσω σχολιασμού της πορείας μακροοικονομικών μεγεθών.
Ανταλλαγή απόψεων για όλα τα παραπάνω.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις