ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ
Λίγα λόγια για εμένα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ - Oικονομολόγος με πολλά χρόνια ενασχόλησης στα χρηματοοικονομικά, τις πωλήσεις, τη διοίκηση και την εκπαίδευση. ................................................. Στη φωτογραφία είναι το ρολόϊ της Helen Keller. Αμερικανίδας που έζησε περί το 1900. Τυφλή και κουφή από παιδί, κατάφερε να γίνει πασίγνωστη συγγραφέας και να γυρίσει όλο τον κόσμο. Απόλυτα αισιόδοξος άνθρωπος που πίστευε ότι όταν το άτομο γνωρίζει τις δυσκολίες της ζωής μπορεί και πρέπει να είναι αληθινά αισιόδοξος κυνηγώντας τα όνειρά του...
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Somewhere over the rainbow…
647 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012
07:58

"Στη βάση ενός ουράνιου τόξου υπάρχει κρυμμένος ένας θησαυρός. Το πιθάρι γεμάτο με το χρυσάφι κάθεται εκεί και σε περιμένει να το πάρεις...

Όλα στη ζωή σου θα είναι πολύ εύκολα και χωρίς κόπο θα μπορέσεις να έχεις όλα όσα ονειρευόσουνα...

Όλα αυτά θα είναι δικά σου, αρκεί βεβαίως να μπορέσεις να βρεις που ακριβώς είναι η βάση του ουράνιου τόξου..."

Στα παιδικά παραμύθια και τις ζωγραφιές, είναι ίσως εύκολο να βρεις τη βάση ενός ουράνιου τόξου, το μέρος αυτό που χωρίς κόπο μπορείς να έχεις όλα όσα ονειρεύεσαι.

Στην πράξη όμως, όσο και να προσπαθεί το αχόρταγο μυαλό των ενηλίκων ανθρώπων να βρει τη βάση του ουράνιου τόξου όπου όλα τα υλικά αγαθά θα του προσφερθούν χωρίς κόπο και εργασία, δεν μπορεί να το πετύχει...

Αυτό το κομμάτι όμως δεν βλέπω να το έχει κατανοήσει ακόμα η πολιτική ηγεσία της χώρας μας καθώς συνέχεια προσπαθεί να βρει αυτή τη ρημαγμένη την βάση του ουράνιου τόξου ώστε να μπορέσει με ένα μαγικό τρόπο και χωρίς να παράγει κανένα πραγματικό έργο, να πετύχει για την πάρτη της όλα όσα θέλει και ονειρεύεται!

Η τελευταία περιπέτεια στο «κυνήγι του θησαυρού» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

  • Ακούσανε λοιπόν τα δικά μας τα «αστέρια» ότι κάπου σε μια μακρινή χώρα, κάποιοι πολιτικοί ηγέτες άλλων χωρών κατάφεραν να πετύχουν κάτι θετικό για τις δικές τους χώρες και κατευθείαν αναφώνησαν: "ααα αυτό το θέλω και γω!"

  • Έτσι λοιπόν, διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι πλέον πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μας είναι να ζητήσει από την τρόικα να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα η συμφωνία που πέτυχαν Ισπανοί και Ιταλοί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.
  • Καθώς διαπίστωσαν οι δικοί μας, ότι αυτός είναι ένας ακόμα εύκολος και ανώδυνος για αυτούς τρόπος να φανεί ότι μειώνουν το χρέος της χώρας, χωρίς ουσιαστικά να χρειαστεί η κυβέρνηση να πάρει κανένα πραγματικό μέτρο για την μόνιμη μείωση του δικού της ελλείμματος, θεώρησαν ότι βρήκαν τον θησαυρό που περίμεναν και ξεκίνησαν να πάνε στη βάση του ουράνιου τόξου για να τον μαζέψουν...

Σου λέει: Αφού οι ξένοι πέτυχαν κάτι τέτοιο για τις δικές τους χώρες γιατί να μην το απαιτήσουμε και εμείς για την πάρτη μας; Εμείς θα μείνουμε απέξω από την μοιρασιά;

Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφτούν -τα αστέρια μας- ότι το θετικό αποτέλεσμα που μπόρεσαν να φέρουν οι Ιταλοί και Ισπανοί πολιτικοί για τις χώρες τους οφείλεται στο ότι ακολούθησαν μια συνετή και αξιόπιστη πολιτική στον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση, ώστε τώρα να έχουν επιχειρήματα για να αξιώσουν την αλλαγή πολιτικής που πέτυχαν  στην ΕΕ.

Οι δικοί μας το μόνο που σκέφτονται είναι -ως συνήθως- το πώς θα ωφεληθούν οι ίδιοι από τον κόπο των άλλων.

Αλλά ακόμα και σε αυτή τη πλεονεξία τους, οι αχόρταγοι πολιτικοί μας δείχνουν πόσο επιφανειακά αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, ακόμα και όταν κυνηγάνε να επωφεληθούν από τους «θησαυρούς» των άλλων:

  • Δεν σκέφτονται λοιπόν, ότι αν και στην Ελλάδα εφαρμοστεί η ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατευθείαν από τα όργανα της ΕΕ, η ελληνική πολιτική σκηνή θα χάσει τις προσβάσεις της στο τραπεζικό σύστημα και τα ωφέλη που απομυζά από αυτό.
  • Γιατί αν τελικά είναι ο ESM που θα δανείσει απευθείας την Εθνική ή την Αγροτική, τότε θα είναι ο ESM και όχι ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος που θα αποφασίζει για τα δάνεια που αυτές οι τράπεζες έχουν δώσει στα κόμματα τους ή στα συνδικαλιστικά όργανα των κομμάτων τους ή ακόμα και στους φίλους επιχειρηματίες τους...

Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο έχουν σκεφτεί μέχρι τέλους το πώς θα τελειώσει για αυτούς το πρόσφατο κυνήγι θησαυρού στο οποίο έχουν αποφασίσει να επιδοθούν...

  • Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που οι ηγεσίες τους φέρανε στον τόπο τους.
  • Εμείς όμως, καθόμαστε και ανεχόμαστε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, σαν υπερτροφικές και κακάσχημες καρικατούρες της Judy Garland να τραγουδάνε το “Over the rainbow” και να ονειρεύονται το επόμενο κόλπο για να επιβιώσουν πολιτικά χωρίς να παράγουν καθόλου ουσιαστικό έργο για αυτή τη χώρα.

Μόνο που τα δικά τους όνειρα είναι οι δικοί μας εφιάλτες...   

Μιχάλης Μαθιουλάκης - think2.gr

 

Σχετικές μετοχές:
ATE ETE
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ανάπτυξη απόψεων για την επιχειρηματικότητα και τα διάφορα στοιχεία που την επηρεάζουν, το Χρηματιστήριο και την γενικότερη πορεία των αγορών κυρίως μέσω σχολιασμού της πορείας μακροοικονομικών μεγεθών.
Ανταλλαγή απόψεων για όλα τα παραπάνω.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις